8 leggyakoribb téma

Tudja meg hogyan lehet a házas élet az elhízás egyik rizikója

1563
HOZZÁSZÓLÁS:

Nem akarunk olcsó élcet faragni, de sok férfi elhízásának egyik „veszedelme” lehet a házasság is. A nőtlen fiatalemberek ugyanis – sok felmérés tanúsága szerint is – egyfelől többet mozognak, másfelől kevesebb figyelmet fordítanak az étkezésekre. 

Nem kell hozzá sok, és a kilók évről évre gyarapodnak, szép lassacskán, észrevétlenül.

Mi változik a házas élettel?

» A házas élettel egy csapásra megváltozhat az étrend is. Az ifjú feleség sokszor pl. kötelességének érzi, hogy jól tartsa férjét. Sokan vallják még ma is azt a régi felfogást, mely szerint „a férfiak szívéhez az út a gyomrukon át vezet!”

» Jól ismert a fiataloknak az a szokása, hogy ebédjüket, de még inkább vacsorájukat éppen hogy bekapkodják, és máris sietnek, mert valamilyen programjuk van. – Nem így a házasságban! A párok étkezésében (különösen ha csak este ülnek egy asztalhoz közösen), nincs rohanás, nincs sietség. Ha nincs programjuk később ott a televízió, szépen letelepszenek eléje.

» Egyre több az ünnepnap: a házassági évforduló és társai. A névnapi és a születésnapi ebéd/vacsora is ünnepivé, magyarul: traktává válik.

» Kialakul a baráti kör, elkezdődhetnek a vacsorameghívások, amikor is természetesen minden háziasszony arra törekszik, hogy sikert arasson a főztjével. – Kiadós vacsorákra lehet számítani!

Az új ritmusban, odafigyelés nélkül 3-4 év, és az addig esetleg ,,nyiszlett'” férj megemberesedik, kigömbölyödik, pocakot ereszt, egy szó mint száz: elhízik.

Az elhízásnak lehet egy másik forrása is!

Köztudott, hogy a szeszes italok élvezői jobbára mégis a férfiak – A következőkben most nem az alkoholistákra gondolunk, és nem is azokra gondolunk, akik ünnepi alkalmakkor 1-2 pohár bort vagy sört megisznak!

Többen vannak , akik a reggelt 1 – 1 deci borral vagy pálinkával kezdik, de még inkább jellemzőbb, hogy egyesek számára a vacsora csak akkor laktató, ha bort isznak hozzá. Arról már ne is beszéljünk, hogy vannak akik rendszeresen megisszák a napi 1-2 üveg vagy korsó sörüket.

Az alkohol káros hatásain túl tudni kell azt is, hogy mindenfajta szeszes ital gazdag energiában, és minél töményebb az ital, annál nagyobb az energiatartalma (lásd tápanyagtáblázat). Egy kis esti iszogatás például egész “kalóriaorgiát” jelent, hiszen egyetlen deci pálinka vagy likőr az egész napi energiaszükséglet egyötödét-egyhatodát fedezi.

Ráadásul az ivás mellé valamit még harapni, nassolni is szokás az említett helyzetekben! 

1563
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
3
 1. Csana Dóra szerint:

  Amikor az élet stresszhelyzetbe hoz bennünket, a szervezet túlélésre rendezkedik be. A kortizol nevű stresszhormon növeli az étvágyat. Emellett ilyenkor hajlamosabbak vagyunk magas kalóriatartalmú nassolnivalókkal kényeztetni magunkat, a komfortérzetünk növelése érdekében. Mindez egyenes út az elhízáshoz.

  • Surányi Katalin szerint:

   Általában azok, akik leszoknak a dohányzásról 2-5 kg-ot híznak. Miért? először is, mert a nikotin csökkenti az étvágyat, így leszokás után, éhségrohamok törhetnek az emberre, mely könnyen túlsúlyhoz vezet.

 2. Feri szerint:

  Érdekes cikk volt. Nagyon tetszett. 🙂

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]