8 leggyakoribb téma

Testsúlykontroll: Számítsuk ki magunknak mi az ideális!

998
HOZZÁSZÓLÁS:

Egészségesnek tekinthető az a testsúly, amely a testmagassághoz képest nem túl alacsony (soványság), de nem is túl nagy (kövérség). Az elhízás, a kövérség mindig fokozott kockázatot jelent, de kockázatokkal jár a soványság is.

Az egészséges, helyes testsúly egy életen át fenntartható, míg minden (nagyobb) eltérés növeli a megbetegedések veszélyét. A növekvő rossz táplálkozási szokások és az életvitel egyéb problémái miatt világszerte sajnos egyre gyakoribb az elhízás.

Az orvosi szakirodalomban az egészséges testsúly megállapítására objektív módszert dolgoztak ki, a BMI (Body Mass Index), vagyis a testtömegindex formulában. Férfiak és nők esetében ez az index eltérő, de számítási módja azonos.

Saját BMI értékünk?szamitasok-kalkulacio

A BMI érték számítási módja: a testtömeg (kg) osztva a testmagasság (m) négyzetével, azaz kg/m² értéket kapunk. Így például, ha mondjuk egy illető testtömege 65 kg, magassága 1,75 m, BMI értéke: 65:(1,75)2 = 21,24

Az egészséges testtömeg/testmagasság arány a 18,5-25 közötti BMI értékekkel jellemezhető. Ha a BMI kisebb, mint 18,5, akkor soványságról, ha nagyobb, mint 25, akkor túlsúlyról, ha pedig több mint 30, akkor kövérségről beszélhetünk. Egyes emberek nagyobb testtömeggel jobban érzik magukat, mások jobban szeretnek soványabbak maradni.

A test zsírtartalma

A BMI érték önmagában félrevezető is lehet. Ilyenkor szükség lehet a test zsíreloszlásának és a derékbőség/testmagasság arányának meghatározása is, mielőtt az orvos fokozott kockázatot állapítana meg.

A derékbőség fontos paraméter, az „alma” vagy „körte” alkat is befolyásolhatja a szív egészségi állapotát.
A derék körüli „úszó-öv” jelentős kockázati tényező a szívbetegségeknél. Ez nőknél 89, férfiaknál 120 cm-nél nagyobb derékbőséget jeli A súlyemelők és testépítők eseté a nagy testsúly szemmel látható, mégis kisebb kockázatnak vannak kitéve, mint az átlagos elhízott ember, mivel testük zsírtartalma alacsony, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is kisebb.

998
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]