8 leggyakoribb téma

Statisztikailag is bizonyítható a túltáplálkozás?!

989
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elhízottak egy része életének valamelyik fázisában, vagy folyamatosan, vagy időnként de jóval többet eszik a kelleténél. Mindennapos példa erre, a rendszeresen nagyokat ebédelő, vacsorázó elhízott egyén képe.

Lehet, hogy ez nem egész életére érvényes, csak az elhízásnak az ún. dinamikus fázisára, amikor a sülytöbbletet felszedte.
Később az ún. statikus fázisban már a testsúly viszonylagos megtartása mellett bizonyos önkorlátozással bár kevesebbet eszik, azonban az elhízás már kialakult.

orvos-vizsgalat-taplalekkiegeszito-etrendkiegeszito

Vizsgálatok és felmérések igazolhatják a túltáplálkozás tényét

Tudományos felmérésekkel nehezebb volt igazolni a kövérek tülltáplálkozását. Ezek a vizsgálatok legtöbbször kérdőíves felmérések formájában történtek, az étrendre vonatkozó feljegyzések, étkezési napló vagy még gyakrabban visszaemlékező feljegyzések formájában. Főleg az utóbbiak során meglepően alacsony energiamennyiséget lehet összeszámlálni a feljegyzett adatokból.

Amerikai kutatások meglepő eredményei

Ennek egyik eklatáns példája volt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb méretű ilyen felmérése, melyek során sok tízezer amerikai egészségügyi szakdolgozó nő, ápolónő kérdőívekre adott folyamatos adatait dolgozták fel. Bár nem ez volt a vizsgálat fő célja, de meglepő volt, hogy amikor az amerikai ápolónők feljegyzett étkezéseinek energiatartalmát összeszámolták, akkor az mindössze napi 1200-1400 kcal-ra jött ki.

Ez az eredmény abszurdum, hiszen ez az energiamennyiség kb. az alap-anyagcserével egyenlő, amely a legelemibb funkciók fenntartásához elegendő. – Ez annyi, amennyit a hosszú távú fogyókúra idején elő szoktak írni.

Az pedig lehetetlen, hogy szinte minden amerikai ápolónő fogyókúrázna, hiszen pontosabb táplálkozási felmérésekből tudjuk, hogy pl. a magyar nők átlag energiafogyasztása naponta ennek a duplája, 2400 kcal körül van.

Sokkal inkább arról van szó, hogy – ha nem is döntően tudatosan -, de emlékezetből alábecsülték fogyasztásukat, megfeledkeztek a nassolásokról, igyekeztek hamarabb elfelejteni a zsírosabb ételeket, süteményeket, alábecsülték táplálkozásukat.

A “csalóka” felmérések

Ez az alábecsülés nemcsak feltételezés, erre konkrét vizsgálatok is vannak, melyek eredményeiből következtetni lehet arra, hogy az alábecslés értéke túlsúlyosoknál 34-54%-ra tehető.

Bizonyos tudományos módszerekkel meg lehet mérni a naponta leadott energia mennyiségét: izotóp- és egyéb technikákkal.

Ha a vizsgálat alatt a testsúly nem változik, akkor feltételezhető, hogy a felvett és a leadott energiamennyiségnek egyensúlyban kellett lenni. Ha egy adott idő alatt az elhízottak a feljegyzések szerint kevesebb energiát fogyasztottak, mint amit kimutathatóan leadtak, akkor fogyniuk kellett volna.

Mivel a vizsgálatokban a testsúly nem változott, ez csak úgy magyarázható, hogy kevesebb táplálékfelvételt vallottak be a valóságosnál.

Kétségtelen, hogy ilyen vizsgálatok alatt beléphet egy “zavaró” effektus is, a vizsgált személy annak hatására, hogy figyelni kell táplálkozását, átmenetileg tényleg kevesebbet is eszik.

989
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]