8 leggyakoribb téma

Mire figyeljünk oda, ha bármiféle diétába kezdünk?

1043
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberi szervezet egy nagy gépezet. Folytonosan dolgozik, még akkor is, mikor alszunegeszseges-eletmod-dieta-fogyas-fogyokura-sulycsokkentes-15k, vagy pihenünk. Éppen úgy, mint a gép, munkája közben anyagokat, erőt használ el. Hogy munkáját tovább folytathassa, az elhasznált anyagokat és erőt (energiát) pótolni kell. Ez az anyagpótlás nagyrészt a táplálkozás útján történik. (Azért mondjuk részben, mert anyagpótlás a lélegzés is.)

Ezzel meghatároztuk, mi a feladata a táplálkozásnak: hogy azt juttassa a szervezetbe, amire annak szüksége van, ami működését elősegíti, de mindazt távol tartsa tőle, ami ártalmas, ami működését megbénítja, vagy csökkenti.

Ezek a szükséges anyagok:

  • fehérjék (állati és növényiek),
  • szénhidrátok,
  • zsírok,
  • sók,
  • ásványi anyagok,
  • víz és vitaminok.

A húsfogyasztás is mértékletességet kíván

A régi főzésrendszerek nagy tévedése az volt, hogy mennél több fehérjét igyekezett a szervezetbe juttatni és minden más anyagról megfeledkezett. Ez okozta a túlságos húsfogyasztást, melyet maguk az orvosok rendeltek el, az emberek pedig szívesen hallgattak rájuk, hiszen a hús ízletes eledel és nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. A túlzott húsevésnek mindenféle betegség lett a következménye.

De talán egyik ország sem szállított annyi hús- és zsírételtől beteg embert, mint Magyarország, amely könnyen elő tudta lakói számára teremteni a kívánt húsmennyiséget.

Igaz, hogy a szervezetnek kell a fehérje, de sokkal kevesebb, mint azelőtt hitték és nem okvetlenül szükséges, hogy az állati fehérje legyen, lehet növényi is. Ami azt jelenti, hogy a sok hús helyett együnk részben növényi anyagokat, különösen, miután azokban ásványi sók is vannak, melyek a csontképződéshez feltétlenül szükségesek.

Hogy mennyire, azt abból láthatjuk, hogy a hústalan táplálkozás mellett legfeljebb lefogy az ember, de akitől a növényi táplálékot vonják meg, az csontbetegséget kap. Különösen a gyermekekre igaz ez.

Persze, mint minden új felfedezés, ez is egyik végletből a másikba vitte az emberek jó részét. Egymás után tűntek fel az „apostolok”, akik azt követelik, hogy vessünk el minden állati eredetű tápanyagot és éljünk csak növényekből. Ez éppen olyan túlzás és beteges tévedés, mint volt az, amelyik sok, sok hús fogyasztását követelte. Az emberi .szervezet különböző tápanyagait különböző ételekből kapja, egyikről sem mondhat le.

A tisztán növényi táplálékra szorítkozók, azaz vegetáriánusok azt mondják, hogy a különböző növényekben minden megvan, ami a szervezetnek kell: van fehérje, vannak sók, van zsiradék, van víz és főként vannak vitaminok. Ezt az anyagot csak a legutóbbi időben fedezték fel és rájöttek arra, hogy enélkül a szervezet meg sem élhet.

A vitaminok többfélék, alaposan csak a tudósoknak kell őket ismerni, nekünk elég, ha annyit tudunk, hogy a nyers táplálékkal, hámozatlan gyümölccsel, főzelékkel kerül szervezetünkbe, éppen ezért hibás a régi felfogás, mely tiltja a nyers gyümölcs élvezését. Ellenkezőleg, együnk mennél több nyers gyümölcsöt, salátafélét, igyunk nyers tejet.

A vitaminok bizonyos fajtája, különösen bizonyos fajta zsiradékokban található, akár természetes állapotban, akár feldolgozva élvezzük azokat, ezek a tej, tejszín és margarin, vaj és növényi olaj. Tehát részben növényi, részben állati eredetű tápanyagok.

1043
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]