8 leggyakoribb téma

Milyen mértékű fizikai terhelés ajánlható az elhízottaknak?

1020
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alkalmazható terhelés mértéke függ az elhízás mértékétől, az életkortól, a szívkoszorúér-betegség rizikófaktorainak, illetve magának a szívkoszorúér-betegségnek a jelenlététől. A különböző állapotok különböző mértékben indokolják, hogy a tréning megkezdése előtt terheléses teszt vizsgálat történjen-e és a tréning alatt szükséges-e egészségi felügyelet.canstockphoto25841926

A testsúly szempontjából 100%-nak véve az ideális testsúlyt, mérsékelten elhízottnak tekinthetjük a 120-130%-os, közepesen elhízottaknak a 130-150%-os, jelentősen elhízottaknak a 150-170%-os testsúlytöbblettel rendelkezőket.

Az életkorral kapcsolatban megjegyezhető, hogy 35 év alatti fiatalembereknél, ha nincsenek koronária-rizikófaktorok, akkor a koronáriabetegség valószínűsége 1 % alá tehető, így ezek a 35 év alatti fiatalok rizikó szempontjából külön csoportba esnek.

A testsúly és az életkor felmérése után elvileg orvosi vizsgálat lenne szükséges a fizikai terhelés előtt az egészségi állapot felmérésére. Ez tartalmazná a rizikófaktorok felderítését, melyek közül a három elsőrendű a vér magas koleszterinszintje, a magas vérnyomás és a dohányzás, de a családban előfordult korai szívbetegség, cukorbetegség, a nyugalomban is jelentkező EKG-eltérések is komolyan esnek latba.

A következő súlyossági kategória az, mikor már ismert, kimutatott szívbetegség van, ilyenkor a rendszabályok a legszigorúbbak.

Mennyi mozgásra van szüksége az elhízottaknak?

Általában elmondható, hogy heti 3-5 tréning ajánlott. Ha ezek száma kevesebb mint három, akkor a teljesítőképesség nem nagyon növelhető.

Egy-egy tréning legalább 20 percig tartson. Ez sok elhízottnál nem vihető egyszerűen keresztül, ezért kis 30-60 másodperces szünetek beiktathatók, de egy terheléses fázis legalább összefüggőn 3 percig tartson.

A terhelés intenzitás egyik fokmérője a pulzusszám. Érdemes megtanítani az elhízottakat a pulzusszám mérésére, a csuklón kitapintható radiális artéria a hüvelykujj folytatásában található.

Ha három középső ujjunk utolsó ujjpercét erre a területre helyezzük, megszámolható a percenkénti pulzusszám. Az ún. maximális pulzusszámot ügy számoljuk ki, hogy 220-ból levonjuk az életkort. Ezt a fizikai tréning során nem kell elérni, jól trenírozott sportolók ennek 90%-át, a már ismert és ellenőrzött koronaria-betegeknél ennek 60%-át kell fenntartanunk a terhelés minimum 20 perce alatt. Egy 60 éves szívkoszorúér-betegnek, akinek a terheléses teszt alapján mozgásprogramot engedélyeztek 160 (220 – 60) a „maximális pulzusszáma”.

A 160-as frekvencia 60%-át, maximum 96-os pulzusszámot teljesíthet. Nem szívbeteg, közepesen elhízottak 75%-ot, tehát pl. 60 éves korban 110-120-as frekvenciát.

A fizikai tréning különböző formái közül a gyaloglás, a séta különböző távolságokra és intenzitással történhet. Óránként 1,5 km-nél 120-150, óránként 3 km-nél 150-240, óránként 5 km-nél 240-300 kcal leadása várható. Többet lehet leadni futással, kevesebbet kerékpárral. Mindhárom tevékenység kellemes környezetben, akár társaságban is végezhető.

A szobakerékpár hasznosan felhasználható a fizikai aktivitás fokozására. Használata nem függ az időjárástól, más izmokat mozgat meg mint a gyaloglás, ügyesen kombinálható pl. a TV nézésével – rendszeresen pl. az esti híradót kerékpárról nézve – vagy olvasással. Időspóroló eljárás.

Az úszás sokféle izmot mozgat meg, pszichés hatása is kedvező, bár úszással nehéz az ajánlott pulzusfrekvenciát tartósan fenntartani.

Az erőfejlesztő gyakorlatok is beépíthetők a mozgásprogramba, az izometriás – feszítéses -gyakorlatok az izomzat keresztmetszetét, tömegét növelik. Ennek az is a jelentősége, hogy az energialeadás annál nagyobb, minél nagyobb az izomszövet mértéke, ahol az energiák elégnek. Főleg férfiaknál jönnek szóba.

A fizikai aktivitást zenére végzett gyakorlatokkal is fenntarthatjuk, aerobic tornával, gimnasztikával.

A különböző sportjátékok különösen a csoportosan fogyókúrázók mozgásformáihoz használhatók fel.

Milyen problémák léphetnek fel?

Az elhízottak jelentős része szövődményekkel terhelt, és teherbíró képessége csökkent. Ezért a terhelés különböző panaszokat okozhat, mint amilyenek a soványakhoz képest sokkal kifejezettebb melegérzékenység, gyors, erős izzadások, arckipirulások, gyors elfáradások.

Ezek a panaszok később a testsülycsökkenéssel mérséklődhetnek, megfelelő öltözettel, a fokozatosság betartásával átsegíthetjük a résztvevőket a nehéz időszakokon.

Gyakoriak a nehéz légzéses problémák, különösen a program kezdetén, sokaknál számolni kell ortopédiai problémákkal, hátfájással, az ízületi ter-helésből származó panaszokkal, izomgyengeséggel és nemritkán a terhelésből adódó sportsérülésekkel is.

Belgyógyászati betegségek esetén fokozott orvosi ellenőrzés szükséges, gyógyszeresen vagy inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén pl. tudni kell, hogy az intenzív mozgás csökkenti a vércukorszintet, mely ún. hipoglikémiás rosszullétet (éhségérzés, remegés, hidegverítékezés) is okozhat, mely cukor gyors fogyasztására megszűnik.

1020
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]