8 leggyakoribb téma

Miért és hogyan alakul ki a nőkön a narancsbőr?

1059
HOZZÁSZÓLÁS:

A narancsbőr nem betegség, hanem éppolyan természetes jellemzője a női testnek, mint a mell, vagy hogy hiányzik a test- és arcszőrzet. A narancsbőr egyszerűen zsír, amely felett a bőrfelszín lyukacsos vagy    göröngyös lesz attól függően, hol rakódik le a női testen (általában a csípőn és a combon).cellulitisz-narancsbor-02

Miért alakul ki a cellulitisz?

Amikor egy lány eléri a serdülőkort, a női hormonok, különösen az ösztrogén hatására kifejlődik a melle, a csípője, és a tipikus női hajlatok. A hormonok hatására egyre több zsír raktározódik el a combokon és a csípőn.

Amikor a megemelkedett ösztrogénszint hatására megnő a női zsírsejtek száma, máris minden feltétel adott a narancsbőr kialakulásához.

A bőr göröngyösségét és lyukacsosságát az okozza, hogy a zsír megkapaszkodik a bőr alatt, és itt tárolódnak a zsírsejtek. Ezeket a sejteket a kötőszövet megvastagodott válaszfalai veszik körül. A zsírszövet azért lyukacsos, mert lágyabb és szivacsosabb állagú, mint a többi szövet, például a bőr vagy az izom.

A két nem közti különbség

Az 1970-es évek végén Berlinben dr. Nüremberger és dr. Müller kutatóorvosok fölfedezték, hogy éles különbség van a bőr alatti zsírsejteket „tároló” kötőszövet szerkezetében nők és férfiak között. A két orvos nyolc évig tanulmányozta a női és a férfibőr, valamint a bőr alatti zsírszövet szerkezetét.

Megfigyelték, hogy a nőknél a zsírsejtek a függőleges ívekbe rendeződött kötőszövet által elválasztott tömlőkben csoportosulnak. A kötőszövetek viszont a bőrfelszín mély rétegéhez (a dermiszhez) kapcsolódnak, és állandó zsírsejtkamrákat alkotnak. Ezekből a zsírsejtkamrákból apró horgonyok nyúlnak fölfelé, a bőr alsó rétegébe, és kis kamrákra osztják föl a mély dermiszt. Amikor ezek a függőleges zsírsejtraktárak megtelnek zsírral, akkor kitüremkednek a bőr felszínére.

Az eredmény a göröngyös bőrfelszín. Amikor egy paradicsomot szorosan összepréselünk, a felülete göröngyös lesz. Ugyanez történik, amikor a kötőszövet zsákjaiban megsokasodnak a zsírsejtek, vagyis amikor meghízunk. A zsírsejtek arra késztetik a bőrt, hogy megnyúljon, amitől a combunk bőrfelszíne göröngyös lesz.

A férfiak combjának vizsgálatakor kiderült, hogy ebben a kötőszövet horgonyai vízszintes méhsejt vagy csipke alakúak, és apró, sokszög alakú zsírsejtekben tárolják a zsírt. A férfi kötőszövetnek nemcsak több szála van, de hajlamos arra is, hogy bizonyos szögben húzódjon a bőrfelszín felé, ahogy az ejtőernyő zsinórjai.

Éppen e hálószerű szerkezet okán a férfiak megsokasodó zsírsejtjei nem nyomulnak be a bőr dermiszrétegébe, következésképpen nem teszik göröngyössé a bőr felszínét.

A férfiak bőrének külső rétege vastagabb, mint a nőké, ez is gátolja, hogy a bőrfelszín göröngyös legyen. Ráadásul a nők jobban tárolják a zsírt, mint a férfiak. A zsírsejtek tárolását hormonjaink határozzák meg. Születés előtt a férfira jellemző tárolás csak a terhesség hatodik vagy hetedik hónapjában lesz nyilvánvaló, amikor kialakulnak a férfihormonok. Csak akkor, közvetlenül a megszületés előtt alakulnak olyanná a férfiak zsírtároló sejtjei, hogy később ne legyen belőlük narancsbőr. Előtte az ő zsírsejtszerkezetük is hasonló a nőkéhez.

Az évek múlásával még hangsúlyosabb lesz ez a különbség a férfiak és nők bőrfelszíne és bőr alatti kötőszövete között. Amikor a nők idősebbek lesznek, bőrük veszít rugalmasságából, a kötőszövet horgonyai megvastagodnak, miközben a bőrfelszínük elvékonyodik.

1059
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]