2017. Május 25., Csütörtök

Mi a különbség a normális és ideális testsúly között?

A normális, sőt az ideális testsúly az egészséges és a hosszú élet legfőbb biztosítéka!taplalkozas-tanyer-testsuly-fogyas

Mekkora a normális testsúly?

Könnyű kiszámítani. Ha testmagasságunk mérőszámából levonunk százat, megkapjuk a normális testsúlyt. Egy 170 cm magas ember normális súlya tehát 70 kg (170-100 = 70).

Ezt természetesen bizonyos mértékben módosítja, hogy nők és fiatalok ennél valamivel kevesebbet kell, hogy nyomjanak, idősebbek és férfiak néhány kilóval nehezebbek lehetnek.

Az ideális testsúly pedig nem más, mint a normális testsúly csökkentett értéke 10%,-kal. Az előbbi példa szerint tehát a 170 cm magas ember normál súlya 70 kg, s ha ebből még 10%-ot, vagyis 7 kg-ot levonunk, marad 63 kg, az ideális testsúly.

“Egyszerű, mint az egyszer egy”

A normális, illetve ideális testsúlynak ez a legegyszerűbb számítási módja. Természetesen a kapott az értékektől lehetnek eltérések. Például a robusztus testfelépítésű, vastag csontúak normális, illetve ideális testsúlya néhány kilogrammal több lehet, míg a vékony csontú, senyvedő izomzatú férfiaké, és a gracilisabb csontozatú nőké ugyanennyivel kevesebb.

Itt kell megemlítenünk, hogy aki 10%-os súlytöbblettel rendelkezik, azt már veszélyek fenyegetik az elhízás szempontjából, a táplálkozástudományban pedig már elhízottnak is tekinthető.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.