8 leggyakoribb téma

Melyek az elhízás kezelésének fő szempontjai?

1006
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elhízás kezelésében a  következő tényezők a fontosak:

  • a megfelelő étrend,
  • a rendszeres fizikai aktivitás,
  • a pszichés vezetés
  • és esetenként a gyógyszeres kezelés.

Az elhízás étrendi kezelésefogyokuras-etrend-egeszseges-etelek-01

A túlsúly csökkentése és a lecsökkentett súly hosszú távú megtartása rendkívül nehéz, rendszerint kudarcélményekkel tűzdelt folyamat. Ezért fontos a kitartó következetesség étrendben, életmódban egyaránt.

A különböző csodadiétákat és csodaszereket hirdetők építenek arra az emberi tulajdonságunkra, hogy szeretnénk különösebb erőfeszítés nélkül, látványosan gyorsan lefogyni. A kudarcokról már kevesebb szó esik, s a kampányszerű, gyors fogyást legtöbbször visszahízás követi.

Előbb-utóbb kiderül, hogy diétázni továbbra is kell. A gyógyszeres kezelést is szükséges támogatni a csökkentett energiatartalmú étrenddel. Az egyik, elhízásban ajánlott gyógyszerfajta szedése mellett például fontos a zsírszegénység tartása, különben kellemetlen hasi panaszok jelentkeznek.

A szakemberek (orvos, dietetikus, pszichoterapeuta, gyógytornász szakemberből álló team) által vezetett csoportos foglalkozások általában jó eredményeket érnek el. A sorstársak közössége mindig nagyobb húzóerő, a szakemberek figyelme pedig nagyobb kontrollt jelent sokszor, mint a magányosan végzett fogyókúra.

Az orvosi felügyelet nélkül folytatott és huzamosabb ideig tartó drasztikus fogyókúrának veszélyei vannak. Ha a napi táplálékkal bevitt energia 1000 kcal alatt van, fennáll a veszélye annak, hogy a szervezet a létfontosságú tápanyagokban hiányt szenved, s ez hosszú távon káros anyagcsere-folyamatokat indít el, amely az immunrendszert is gyengíti.

Alapelv: éhezni nem szabad, de az ételekkel bevitt energia mindig kevesebb legyen, mint amennyit a szervezet felhasznál! Ezt elérhetjük egyrészt a mozgásmennyiség fokozásával, másrészt a napi táplálékkal bevitt energiamennyiség csökkenésével.

A napi összes energiabevitelt könnyű fizikai munkát vagy sporttevékenységet végző, fogyókúrázó nőnél 1500, férfinál 1800 kcal-ban ajánlott maximálni. A napi táplálék energiát adó tápanyag-összetevőiben 10-20% fehérje, 30% alatti zsír és 50-60% közötti szénhidrát javasolt.

1006
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]