8 leggyakoribb téma

Ismerje meg, mely tényezők állhatnak a túlsúly mögött – Teóriák az elhízásról

970
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elhízás leggyakoribb okaként az energia-egyensúly felborulását emlegetik, mely egyszerűsítve több evést, kevesebb mozgást jelent.tulsuly-fogyas-fogyokura-sulycsokkentes-hizas

A táplálékfelvétel az étkezési szokások, konyhatechnika, családi hagyományok, lelki problémák, élelmiszerreklámok, az ételek hozzáférhetősége stb. szerint alakul.

Az energia leadását pedig az életkor, a nem, az öröklődés, a testzsír-összetétel, foglalkozás és a fizikai tréning befolyásolja.

Öröklött hajlamok

Az energia-egyensúlyon túl – jelen felfogásunk szerint – az elhízásban az öröklött tényezőknek igen jelentős szerepe van.

Két elfogadott elmélet: a „zsírsejt”- és a „súlytartás”-(set point) teória

A zsírsejt-teória szerint, ha gyermekkorban tartósan többletenergia-bevitel alakul ki, akkor a szervezetben nemcsak a zsírsejtek zsírtartalma, hanem a zsírsejtek száma is megnő.

A keletkezett új zsírsejtek az élet végéig fennmaradnak. Ezért, ha egy ilyen egyén testsúlya csökken, a zsírsejtek nem tűnnek el, csak összezsugorodnak. 

Az ilyen – gyermekkorban kialakult – elhízás sajnos gyakran megmarad felnőttkorban is és sokkal nehezebben csökkenthető, mint egyéb elhízások. Az elhízásnak ebben a típusában fogyókúra után is gyakrabban alakul ki jelentős visszahízás.

A „set point”-teória szerint minden egyénnek van egy biológiailag beprogramozott természetes súlya, ami egyénenként más és más, és nem azonos az ideális súllyal.

Amennyiben ezen a súlyon változtatni akarunk, pl. fogyókúrával, a szervezet különböző védekező mechanizmusai rövidebb-hosszabb távon meghiúsítják ezt.

Ez a mechanizmus nemcsak elhízottakban, hanem normál, sőt alacsony testsúlyúaknál is működik és sok nehézséget okoz, pl. a fogyókúrák során.

Egyéb elhízásért felelős tényezők

Más teóriák szerint a hormonrendszert irányító hipotalamusz működésének zavara okozhat elhízást, jórészt étvágyfokozódás, illetve a teltségérzet csökkentése révén.

Sokan tartják jelentősnek a lassult anyagcsere teóriát, mely szerint örökletes módon kisebb az energialeadás és energiafelhasználás, és ez vezet elhízáshoz.

A barnazsír-teória szerint egy, a szervezetben meglévő speciális zsírféleség, a barnazsír képes elégetni a felvett plusz energiákat, és miután az elhízottakban valószínűsítik, hogy kevesebb a barnazsírszövetük, ez vezethet elhízáshoz.

Az inzulin-teória szerint elhízásban ennek a fontos hormonnak a mennyisége túltermelődik, miközben a sejtekben a hatása korlátozott, mert inzulinrezisztencia áll fenn.

Az inzulin elősegíti a zsírlerakódást és gátolja a zsírok lebontását. Vitatott, hogy az inzulin túlprodukciója vagy az elhízás az elsődleges.

Hormonális problémák

A hormonális eredetű elhízás sokkal ritkább, mint azt az elhízottak feltételezik, ez csak az elhízások néhány százalékára ad magyarázatot. Néhány ritkaságon kívül a gyakorlatban két állapottal találkozhatunk.

Az egyik az elégtelen pajzsmirigyműkódés, a hypothyreosis okozta elhízás, melyre a lelassult szellemi és testi funkciók, puffadt, álmos, mimikaszegény arc, száraz, tésztatapintású bőr keltheti fel a figyelmet.

A másik a Cushing-kór, a hypophysis-mellékvese rendszer megbetegedésében található, főleg csak a törzsre szorítkozó elhízás, vékony végtagokkal, „telihold” arccal, a has bőrén látható lilásvörös csíkokkal.

970
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]