2017. Március 29., Szerda

Ismerje meg az elhízás lehetséges szociális okait

Sok adat van arra vonatkozóan, hogy az európai, amerikai országokban a leggyakoribb az elhízás az alacsonyabb szociális helyzetűek között.

Ennek oka elsősorban a helyes táplálkozási ismeretek hiánya vagy elutasítása.

fogyokura-dieta-fogyas-02

A szociális helyzet hatásai

Ez a jelenség már gyerekeink közt is kimutatható. Különösen jól látható ez az Egyesült Államokban, ahol a népesség összetétele etnikai és szociális szempontból is igen heterogén, így a részben rosszabb szociális helyzetű feketék között sokkal gyakoribb az elhízás, mint az amerikai fehérek között.

Ez is elsősorban a nőkre vonatkozik. Ebben szerepe lehet annak, hogy a magasabb testsúlyt köreikben az egészség és a prosperitás jelképének tekintik, mint ahogy az afrikai országokban a soványság kifejezetten kedvezőtlen stigma.

Bizonyos genetikai és kulturális tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. Ezeknek az embereknek, főleg nőknek a táplálkozási ismeretei igen hiányosak, nem ismerik vagy nem is hiszik el az elhízás szövődményeit, szociális problémáikat is nem egyszer evéssel kompenzálják, zsíros ételeket fogyasztanak, bőven isznak alkoholos és egyéb italokat.

A gazdagok is veszélyeztetettebbek

A szociális helyzettel összefüggő másik elhízás típus egyes jómódúak elhízása.

Olyanokról van szó, akik foglalkozásuknál, szociális helyzetüknél fogva gyakran vesznek részt társas evészeteken, vacsorákon, fogadásokon, partikon.

Üzletemberek, menedzserek számára ez pl. üzleti vacsorákon mindennapos, ahol az üzletmenethez tartozik, hogy a résztvevők kölcsönösen egymást felülmúlva oda és vissza vendégeljék meg egymást.

Itt általában magas energiatartalmú, könnyen emészthető, finom ételek kerülnek az asztalra, melyek kiválasztásában szinte nincsenek határok, hisz anyagi korlátok nincsenek, az evészeteket vagy a cég állja, vagy az adóból leírhatók.

Kísérőként a legjobb italok állnak rendelkezésre, tehát a bőséges étkezéshez magas energiatartalmú alkohol fogyasztása is társul.

A fejlett nyugati országokban már nem sikkes ilyen üzleti vacsorákon egészségtelen energiabombákat enni, hazai viszonyaink mások, akik ennek részesei, jelentős részük el is hízik.

Elsősorban üzletemberekről, politikusokról, főleg tisztes urakról, férfiakról van szó.

Az, hogy ilyen kísértés mellett is találni köztük olyanokat, akik megtartották testsúlyukat, azt bizonyítja, hogy nem szükségszerűen mindenki gourmand, azaz falánk, torkos, ha lehet gourmet, ínyenc is.
Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.