8 leggyakoribb téma

Hogyan fűszerezhetjük ételeinket egészségesen?

1009
HOZZÁSZÓLÁS:

A természet fűbe, fába annyi ízt, illatot rejtett el, hogy aki jól ismeri az erdő és mező gyermekeit, az pompás, ízletes ételt készíthet anélkül, hogy a meleg égöv alól ideszállított erős, maró, vagy izgató fűszereket kellene használnia.etelek-magvak-fuszerek

Ilyen nálunk is mindenütt megtermő, illatos fűszerfüvek: majoránna, bazsalikom, petrezselyem, zellerlevél és gyökér, paradicsom, gombafélék, sárgarépa, csalán, diófalevél, meggyfa fiatal hajtása, kapor, torma, tárkony, menta, sóska, csombor stb.

Hogyan tehetjük el a fűszernövényeket?

Ezeknek nagy részét magunk termeszthetjük, ahol ezt nem lehet, legalább megszáríthatjuk és télire is a legpompásabb, ártalmatlan, de ízes fűszerünk lehet belőle. Eltehetjük egyenként, vagy keverve.

A petrezselyem levelét és a zeller levelét, mikor még üde zöld, megszedjük, szárától lecsipkedjük és árnyékban megszárítjuk. Mert napon az illata elillan. Aztán tüllzacskóba tesszük el, levegős helyre függesztve. Ugyanígy tehetjük el a bazsalikomot, majoránnát is, meg a csombort, tárkonyt.

A paradicsomot kifőzve, áttörve szokták eltenni. Ez étel és nem fűszer. Ellenben, ha nyersen nyomkodjuk ki és így szárítjuk meg a héját, visszamaradt rostjait, akkor kitűnő ízesítő és színező levesfűszert kapunk belőle. A csalánt, diófalevelet, meggyfahajtást ugyancsak jól megmosva, árnyékban szárítjuk, ha törik, nem baj, pora is fűszer.

A tormát egészben tesszük el, mint a friss káposztát.

A kaprot száríthatjuk, de lecsipkedve, sóba is eltehetjük, egy réteg növény, egy réteg só, évekig eláll. Használat előtt a sót ki kell áztatni belőle. A sóskát és tárkonyt ugyanígy, sóban is eltehetjük.

A gyökérfélét falun, kis városban frissen teszik el. De nagyvárosban sem kell mindig újat venni. Jól megmosva, vékony szeletekre vágjuk és langyos sütőben, vagy nyári melegben megszárítjuk. Megsütni nem szabad, mert akkor ízét, illatát veszti. Szárítás közben mindent forgatni kell.

A gombát ugyanígy szárítjuk. De mindkettőt száríthatjuk úgy is, hogy vékony szeletekre vágva, fonálra fűzzük és fel akasztjuk, úgy jobban járja a levegő. Egészben semmit ne szárítsunk, mert belül nyirkos maradhat és megpenészedik.

Bármilyen mártás, vagy leves fűszerezésére kitűnő a következő keverék:

Vegyünk petrezselyem zöldjét, majoránnát, bazsalikomot, timiánt, tegyünk hozzá citromhéjat, kevés szegfűborsot. Tegyük alaposan megszárítva, jól záródó üvegbe.

Levesbe való (itt nemcsak húslevesekre, hanem bármilyen, ízletes hamis levesre is gondolunk) kitűnő, folyékony ízesítő a következő: vegyünk mindenféle zöldséget, mit levesbe szoktunk tenni, mossuk meg és nagyon kevés vízzel pároljuk teljesen puhára, míg a leve nagyrészt elfőtt.

Akkor daráljuk meg, sózzuk meg, kicsi üvegekbe öntjük és lekötve, alaposan kigőzöljük. Ebből a levesbe személyenként fél kanállal számítunk. Jobb minden leveskockánál, mert nincs annyi só benne. Megjegyezzük, hogy a hagymát héjastól főzzük bele. Egy-két gerezd fokhagymát is tegyünk hozzá.

Nagyszerű fűszeranyag és igen egészséges a citrom és narancs héja. Szárítva is kitűnő.

Szoktak télire fűszernek egészen lekvársűrűségűre lefőzött, vastag, húsos édes pirospaprikát eltenni. Mindenesetre egészségesebb, mint a csípős por alakú, csak mérsékelten használjuk. Csinálhatjuk paradicsommal keverve, így még ízesebb és egészségesebb.

Fűszertippek

Kitűnő, tapasztalt háziasszony tanácsára ajánljuk mindenkinek: minden ételbe, melybe borsot, paprikát szoktunk tenni ízesítőül, tegyünk helyette zellert és petrezselymet, kevés paradicsommal színezve, és az étel még ízesebb lesz, anélkül, hogy ártana egészségünknek.

Ecet helyett kitűnő savanyítószer a savó és író. Városi háztartásban is tehetünk félre tejet megaludni. Túrót készíthetünk belőle és a visszamaradt savó kitűnő ecetpótló. Különösen tök és zöldbabfőzelékhez.

1009
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]