2017. Május 25., Csütörtök

Hogyan fogyjunk tartós eredménnyel?

Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, szervezetünk elraktározza a felesleges zsírt, ami súlygyarapodáshoz vezet. Ha csak annyi kalóriát veszünk magunkhoz, amennyit felhasználunk, súlyunk nem változik.

Ám ahhoz, hogy a zsírmennyiség és a testsúly csökkenjen, több kalóriát kell elégetni, mint amennyit elfogyasztunk!

Ha le akarunk fogyni, ésszerű célként tűzzük magunk elé, hogy hat hónap alatt testsúlyunk legfeljebb 10%-át adjuk le!

Ez kb. heti fél kg-ot jelent. Az ilyen arányú testsúly-csökkenéshez naponta 200-300 kcal (832-1248 kJ) energiával kell többet elégetni, mint amennyit elfogyasztunk. Ennek legjobb módja az, ha csökkentjük az energiabevitelt és többet mozgunk.

A kalóriák könnyen összeadódnak!
A zsír különösen kalóriadús, és az éttermi adagok gyakran hatalmasak. Ha több alacsony kalóriatartalmú és magas rosttartalmú ételt (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztunk, és az adagok nagyságát is csökkentjük, könnyen elérhetjük, hogy napi több száz kalóriával kevesebb energiát vegyünk magunkhoz.

A testmozgás ugyanilyen fontos szerepet játszik nemcsak a testsúly csökkentésében, de a megtartásában is! Kezdjük heti háromszori, 30 perces sétával, majd érjük el a heti ötszöri 45 perces sétát. Ezzel további 100-200 kcal energiát égethetünk el naponta.

Tényleg túlsúlyosak vagyunk?

A testtömegindex (BMI) alapján megállapítható, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem. Értéke alapján felmérhetjük, milyen mértékben vagyunk kitéve bizonyos egészségügyi kockázatoknak.

Mi az a BMI? Tudja meg a választ most! >>>
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.