8 leggyakoribb téma

Hogyan égetheti el a legtöbb zsírt? Tudja meg most!

967
HOZZÁSZÓLÁS:

Míg száz évvel ezelőtt a legtöbb ember még nehéz fizikai munkával kereste a kenyerét, ma már túlnyomórészt a gépek veszik át a termék előállítás aktív részét. A modern ember ezzel szemben nem ritkán fizikai tétlenségre van ítélve a munkahelyén, pedig élettanilag és biológiailag még mindig kőkorszaki emberek vagyunk: az anyagcserénk és az immunrendszerünk csak akkor működik rendesen, ha minden nap eleget mozgunk.

Aki a napját lényegében ülve vagy állva tölti, saját magát bénítja meg. Az izomzat elsorvad, az anyagcsere renyhül, a sejtek kevés oxigénhez jutnak, a bomlástermékek hosszabb ideig tartózkodnak a szervezetben. A túlsúly dolgában azonban a következő a helyzet: a szervezet az összes el nem égetett kalóriát zsír formájában raktározza, te

hát a kövér has előre van programozva.

A gyaloglás  a legjobb zsírégető

Éveken keresztül mást sem hallottunk, mint hogy verejtékes munkával kell megdolgoznunk az egészségért és karcsúságért. Azonban a legújabb tudományos kutatások tanúsága szerint a nem túl gyors, mértékletes iramú, minél nagyobb távú gyaloglás égeti el a legtöbb zsírt. Ezt az izgalmas felismerést némelyek nem tudják megemészteni a fitness világában. Eddig az történt, hogy azt, aki kifulladás nélkül túlélt egy aerobic-órát, máris arra ösztönözték, emelgesse gyorsabban és magasabbra a lábát. Ha pedig jól éreztük magunkat gyaloglás közben, kocogásra, majd egyre keményebb, gyorsabb futásra ösztökéltek bennünket. Az olyan tornagyakorlatokat, amelyekben nem merültünk ki, a fitness szakértői kidobott időnek tartották.

Ma ezzel szemben úgy tűnik, hogy bárki, aki fogyni óhajt, s meg akar szabadulni fölösleges kilóitól, rossz úton jár, ha a korábbi útmutatásokat követi. Azért uralkodik zűrzavar ebben a kérdésben, mert a testmozgás kettős szerepet tölt be: egyfelől feszesebbé teszi az izmokat, és kondicionálja testünket, más felől pedig zsírokat éget. Túl sok tanfolyam próbálja meg egyesíteni a kettőt. Az eredmény gyakorta a kétféle célkitűzés felhígított változata.

Ezért mindenekelőtt döntsék el, mit kívánnak elérni.

Ha alkatuknál fogva karcsúak, és azért szeretik a testmozgást, mert megóvja egészségüket, akkor folytassák, ahogyan elkezdték. Ha azonban elsődleges céljuk a zsírok elégetése és a fogyás vagy izmaik ruganyosságának fokozása, akkor olyan típusú gyakorlatokat kell végezniük, amelyek megfelelnek ezeknek a céloknak.

A fenti különbségtételre azért van szükség, mert a nagy erőbedobást igénylő testmozgás során a szervezet az izomzatban elraktározott, könnyen hozzáférhető szénhidrátjait égeti el. Csupán bizonyos igénybevétel alatt jut idő a mélyebben a szövetekbe ágyazott zsírraktárak felhasználására. Ennek az az oka, hogy minden izomzat háromféle izomrostból épül fel. Az egyik szénhidrátot használ fel energiaforrásként, a másik zsírt, a harmadik pedig a kettő keverékét.

Nagy erőkifejtésnél (például egy hosszúra nyúló fallabdamenetnél vagy fokozott tempójú aerobic-gyakorlatoknál) a háromfajta izomrost teljes erőbedobással működik, s így minden lehetséges energiaforrásra szükségük lesz.

A leghamarabb és legkönnyebben elérhető energiaforrás az izmokban glikogén formájában elraktározott szénhidrát

A gond csak az, hogy az ekkor elfogyasztott glikogén a legközelebbi kiadós étkezés alkalmával pótlódik. A mélyen beágyazódott zsírkészletek ugyanakkor alig változnak.

Természetesen mindenféle testmozgás, még a hirtelen, nagy erőkifejtés is jobb a semminél. Az anyagcsere felgyorsulása többletkalóriákat éget el, ami minden esetben súlyvesztéssel jár, mivel a felhasznált energia nagyobb, mint a szervezet felvett energiamennyisége. Ha azonban a zsírégetés a cél, a testmozgásra fordított időt hatékonyabban is felhasználhatjuk. Ehhez csökkentenünk kell a testgyakorlás sebességét és mértékét, és növelni a mozgás időtartamát. 

967
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]