8 leggyakoribb téma

Hallott már a súlytartó állapotról?

969
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elhízás teóriák között említett súlytartó (set point) állapot, melynek révén, mintegy be van programozva a zsírsejtek száma, nagysága, elhelyezkedése, és ha nagyobb az energiafelvétel, egy szabályozó mechanizmus korrigálja azt, a természetes súly megtartására törekedve.

Tudományos áttörés a múltban!

1994-ben fedezték fel azt a gént először egereken, majd emberekben, mely az esetek nagy részében egy általa termelt fehérje révén üzeneteket küld az agyba, elérvén azt, ha telítettek a zsírsejtek, csökkenjen az étvágy és a zsír tárolása. kutatas-orvos-labor-vizsgalat

30 évvel azelőtt már végeztek olyan állatkísérletet, amelyben hagyományosan kövér, illetve normál súlyú egerek vérkeringését összekapcsolták. Meglepetésre a kövér egerek lefogytak, ami azzal volt magyarázható,hogy a sovány egerek vérében jelen kell lenni valamilyen testsúlyszabályzó anyagnak, ami a fogyást létrehozza. Az anyagot azonban nem tudták elkülöníteni a vérből, a kutatás ezen a ponton megakadt.

1994-ben az amerikai Rockefeller Egyetemről Friedman számolt be arról, hogy a 5-os kromoszómán el tudta különíteni azt az ún. OB gént, mely a normál súlyú egerekben fehérjét (OB protein) termel a zsírszövet sejtjeiben. Ez a fehérje bejut a keringésbe, a vérárammal eljut az agyba, ahová jelzéseket ad a zsírsejtek telítettségi állapotáról.

Amennyiben sok a zsírsejt és nagy a zsírtartalom, az agyban levő felfogó készülékek, receptorok érzékelik ezt a telítettségérzést, és bizonyos agysejtekre hatva leállítják az étvágyat, a táplálék felvételét és zsír raktározását.

A vizsgálatban részt vett kövér egerekben egy megváltozott működésű, ún. mutációs OB gén volt túlnyomórészt található, mely nem volt képes hasonló protein termelésére, így az agy nem kapott jelzéseket arról, hogy most már elég a táplálékfelvétel és a zsírtárolás, így nagymértékű elhízás jött létre.

969
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]