2017. Május 25., Csütörtök

Segítünk megérteni az energiaraktározás folyamatát!

Normális körülmények között az energiafelvétel és -leadás mérlege egyensúlyban van!

Az energiafelvétel növekedése – ha nem kíséri arányos energialeadás – zsírlerakódáshoz, elhízáshoz vezethet.

A táplálékkal felvett energia kis részét keményítőként raktározzuk főként az izmokban és kisebb mennyiségben a májban. A fő raktározási területek a zsírsejtek, amelyek őssejtekből keletkeznek, és éretlen elő alakjukban készülnek fel a zsír raktározására.

Szinte az egész élet során – igénybevételtől függően – az őssejtekből újabb és újabb zsírsejtek keletkezhetnek, gyarapítva a raktározás lehetőségét.

Az érett zsírsejtek a trigliceridet tárolják, amely kémiai folyamatok során – közti termékeken keresztül – szén-dioxiddá és vízzé bomlik le, miközben nagy mennyiségű energia szabadul fel, mely a szervezet rendelkezésére áll a különböző életfunkciók ellátására.

Mivel szakaszos az energiafelvétel (a legtöbb ember háromszor eszik naponta), viszont folyamatosan szükséges az energia, a raktározás fontos a szervezet egyensúly-megőrzésében!

A zsír minden grammja kétszer annyi energiát szolgáltat a szervezet funkcióihoz, mint a szénhidrátok. A zsír felhalmozása szükséges és előnyös is, hiszen hiánya működési zavarokat okoz a szervezetben, ugyanakkor a raktárkészletének túlzott gyarapodása megterheli a szervezetet.

A megnövekedett zsírtömeg a zsír- és a szénhidrát-anyagcsere módosítása révén visszahat a szervezet működésére és bizonyos idő elteltével kísérő betegségeket okozhat.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.