8 leggyakoribb téma

Az elhízás örökölhető lenne?

1096
HOZZÁSZÓLÁS:

Sokan úgy vélik: apjuk, anyjuk kövér volt, akkor ők is kövérek lehetnek. Egy régebbi statisztikából is kitűnik, hogy ha mindkét szülő elhízott, akkor a gyermekek 75 %-n is elhízott, de ha csak az egyielhizas-cukorbetegsegk szülő, akkor a 45 %-a, ha viszont egyik szülő sem túltáplált, akkor gyermekeiknek mindössze 9 %-a lesz túlsúlyos.

Hogy az elhízás örökölhető lenne-e, afölött még vitáznak a tudósok! Egy azonban biztos: a helytelen táplálkozási szokások örökölhetők. Az a gyermek, aki a szülői házban már kisgyermek korától megszokja a bőséges étkezést, akinek a zsíros krumpli vagy a tészta a kedvenc étele, az felnőtt korában is ezeket főzi, főzeti magának. Aki gyermekkorában zsíros vagy vajas kenyérrel, esetleg szalonnával tölti meg gyomrát vacsorára, az felnőtt korában sem biztos, hogy salátát rakat az asztalra!

Sokan szentül hiszik azt is, hogy hízásukról nem a sok evés tehet, hanem a hormonrendszerük. Ez sem feltétlen igaz, ugyanis hormonális elváltozás esetében is csak akkor hízik el valaki, ha többet eszik a szükségleténél, ezenkívül az elhízottak egész csekély százaléka okolhatja hormonrendszerét a többletkilókért!

Sok minden már gyermekkorban eldőlhet!

Sok szülő valósággal “tömi” a gyermekét, hogy „nagy” és „erős” legyen. Ezek a túletetett gyerekek jellemzően túlsúlyosak lesznek, rászoknak a sok és ínycsiklandozó ételre, ráadásul felnőtt korukban is farkasétvággyal pusztítják az ennivalót.

Ugyanakkor azok is elhízhatnak felnőttkorukban, akik gyermekkorukban soványak voltak! Bekövetkezhet ez tizenéves korban, a terhesség idején, a változás korában, vagy akkor, ha változik a környezetünk, a foglalkozásunk vagy átalakulnak táplálkozási szokásaink. Egykettőre gyarapszik a súlyunk, és nem értjük, miért!
A fő indok általában ezekben az időszakokban a lelki egyensúly felbomlása. Lelki bánatukban néhányan lefogynak, de a többség éppen fordítva: ételbe-italba fojtja bánatát, következményként pedig  gyarapodnak a kilók, vastagszanak a zsírpárnák!

Felesleges és ártalmas szokásaink vannak!

Vannak, akik szinte rágatlanul nyelik le az ételt, aminek az a következménye, hogy később lesz teltségérzetük, mint azoknak, akik tempósan esznek, és alaposan megrágják a falatot (az utóbbi az emésztés szempontjából is egészségesebb). Mivel később laknak jól, ezért többet esznek, tehát több energia kerül a szervezetükbe — teljesen feleslegesen.

Sokan akkor is esznek, ha nem éhesek, ha teli a gyomruk, mert a szemük kívánja. Ezek az emberek lassacskán el is felejtik, mi az a teltségérzés. Gyakorlatilag csak az akaratuk, esetleg a pénztárcájuk szabályozza, hogy mikor hagyják abba az evést.

Mikor kezdődhet a fogyás?

A szervezet azonban pontosan tudja, mennyi táplálékbevitelre, energiára van szüksége! Ha több táplálékot kap, mint amennyit igényel, akkor a fölösleget felhalmozza a zsírraktárakban. Amennyiben továbbra is fölösen érkezik a táplálék, a zsírraktárak növekednek, ha csak annyit kap ezután, amennyi a szükséglete, a zsírraktárak változatlanok maradnak, de ha a szükségesnél kevesebb kerül a szervezetbe, akkor elkezdi felhasználni a felraktározott zsírt. Ez pedig azzal jár, hogy tünedeznek a kilók: elkezdődik a fogyás.

1096
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. 2017.09.28.

    […] túlsúlyra való hajlam örökletes is lehet (KATTINTSON TOVÁBB a részletekért) Gyakran az egész családot érinti a dolog. – A hajlam azonban csak akkor […]

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]