8 leggyakoribb téma

Az elhízás kezelése – Kit kell kezelni?

1313
HOZZÁSZÓLÁS:

Felmerül a kérdés, hogy milyen mértékű elhízás az, amely kezelésre szorul, és egyáltalán kit kell kezelni? – Erre vonatkozóan különböző álláspontok voltak és vannak a laikusok és az orvosok részéről, de jelentős véleményeltérések vannak az orvosok között is.

Az egyszerűsített álláspont a következő:

Minden elhízottat kezelni, fogyasztani, diétáztatni kell mindaddig, amíg a(z) normális/ideális súlyt el nem éri, azután pedig ennek fenntartására kell törekedni.

Orvosi szempontból ezt az motiválja, hogy a normális, azaz ideális súlyon a legkedvezőbb az egyén rizikóstátusza, legjobbak az egyén egészségi kilátásai. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az illető testsúlya mindig az ideális körül volt.

Meglepő eredménnyel végződött a híres Framingham-vizsgálatnak (1948, az első hosszútávú követéses vizsgálat volt) a testsúlyra vonatkozó része. Azt találták ugyanis, hogy azoknak voltak a legjobbak az egészségi kilátásai, akiknek a testsúlya az élet folyamán a legkevesebb változott, meglehetősen stabil volt, ellentétben azokkal, akiknek többször változott a súlyuk.

Utóbbiaknál a szív-érrendszeri és a daganatos halálozás gyakoribb volt. Ebbe a csoportba persze bőven beletartoznak a fogyókúrázók is, hiszen a felmérések szerint az USA-ban az emberek döntő többsége legalább évente egyszer fogyókúrázik. Ezeknek csak kis része éri el és főleg tartja meg az ideális testsúlyát, nagy részük átmeneti fogyás után újra, sokszor még jobban elhízik, és ez többször is ismétlődhet.

Természetes, ilyen nagyméretű statisztikai feldolgozásba belekeveredhetnek azok az egyének is, akiknek valamilyen betegség miatt nem stabil, változik, illetve csökken a testsúlya. Az egyszerűsített orvosi javaslat, azaz az ideális súlyra történő fogyás annak ellenére perzisztál, fennmarad, hogy tudatában vagyunk annak, hogy az esetek nagy részében nem elérhető és csak az elhízottak 5-10%-ában lehetséges tartósan fenntartani.

A következő lépés annak a felismerése volt, hogy egészségi szempontból az elhízás legalább két típusra osztható:

A) Ebből a hasra terjedő alma típusú elhízás az, mely különféle szövődményeket, koszorúér-betegséget, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget okozhat.

B) Ezekkel szemben a csípőre, combra terjedő, körte típusú elhízás inkább csak esztétikai probléma.

Ezért a „minden elhízottat kezelni” felfogás után a 80-as években kialakult az az orvosi vélemény, hogy csak az alma típusú elhízottakat kell egészségi szempontból kezelni, fogyasztani. Ez még mindig közel 3/4 részét érinti az elhízottaknak.

Legújabban az az orvosi vélemény, hogy nem kell törekedni mindig a normális vagy ideális súlyra:

Ez azon a megfigyelésen alapul, hogy a testsúly 10%-kal vagy mintegy 10 kg-mal való csökkentése sokszor elegendő a koleszterin-, a triglicerid-, a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásához.

Magunk is sokszor tapasztaltuk, hogy gyógyszeres kezelést igénylő hipertónia 10 kg-os fogyás után gyógyszer nélkül volt hagyható, és gyakran láttuk, hogy csak diétával kezelt cukorbetegség 10 kg fogyással visszafejleszthető a csökkent glükóztolerancia kategóriába.

A magas trigliceridszint már jó néhány kg fogyás után normalizálódhat. Tekintettel arra, hogy a tapasztalatok szerint a visszahízás az esetek nagy részében fenyeget, ez is amellett szólna, hogy mérsékeltebb súlyvesztést irányozzunk elő, de ha azt elértük, igyekezzünk hosszabb távon fenntartani.

Vannak természetesen olyan elhízottak is, akiknél megelégedhetünk a testsúlyuk fenntartásával:

Ilyenek, akiknek nincsenek szövődményeik, vérnyomás-, vérzsír-, vércukor-problémáik. Orvosi szempontból ezeknél lehet cél a testsúly fenntartása, stabilizálása, amely ugyan szintén diétát igényelhet, mert anélkül az elhízás fokozódna, s a szövődmények megjelenése következne be.

Ami a fogyókúrával elérendő célkitűzéseket illeti, megszívlelendő ajánlás: ha a maximumra is törekszik valaki, az elérendő súly ne legyen kevesebb, mint amennyi az illető 21 éves kori a súlya volt.

Orvosi szempontból tehát (…): 

(…) A „Kit kezelni?” kérdésre a válaszunk az idők során a „mindenkit kezelni”-től, a csak az „alma típusúakat” válaszon át a csak „veszélyezetteket mérsékeltebben” javaslatokig terjedt.

Vannak azonban más, főleg esztétikai szempontok is:

Ezek mozgatóereje sokszor nagyobb, mintha egy betegség megelőzése motiválna fogyókúrára – Ez már az egyének szempontja.

Az orvosi indok nélküli fogyókúráknál csak arra kell vigyázni, hogy egészségkárosodást ne okozzanak vele – Erre pedig sajnos bőven van lehetőség. Itt csak annyit jegyeznék meg, hogy a drasztikus diéták alatt bekövetkező epekövesség, káliumhiány, vagy szívritmus zavarok komoly egészségkárosodást is jelenthetnek…

1313
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Andrea szerint:

    Az elhízás sajnos népbetegséggé vált, de van megoldás. Kíméletes módszerekkel látványos eredményeket lehet elérni. Találtam egy helyet, ahol a legkorszerűbb gépekkel dolgoznak. http://estheticline.hu/lipolezeres-zsirbontas/

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]