8 leggyakoribb téma

Az elhízás genetikai kérdései

996
HOZZÁSZÓLÁS:

Ikervizsgálatok és adoptált gyerekek családi elemzése igazolta, hogy a kövérség nagymértékben függ a genetikai tényezőktől.

Testvéranalízisek során állapították meg, hogy a testtömegindex (BMl) nagyságát 70-75%-ban örökletes tényezők határozzák meg. Az elhízás öröklődése részben monogenetikus (35-46%), részben poligenetikus (9-42%) jellegű, míg a környezeti tényezők szerepe másodlagos (24-48%). Extrém fokú elhízás (BMl 45 kg/m²) elsődlegesen monogenetikus, míg a mérsékelt fokú elhízás inkább poligenetikus formát feltételez.

Az elhízás genetikai vizsgálata során az állatmodellek mellett (homológ humán kromoszóma szakaszok felismerése) a kövérséggel direkt kapcsolatban álló metabolikus faktorok, az indirekt módon, egyéb metabolikus zavarok talaján kialakult túlsúlyos állapotok elemzése a cél.

A direkt metabolikus tényezők közül a leptin és a leptinreceptor genetikai alapjai ismertek. Az adipociták által termelt leptin szoros összefüggést mutat a zsírszövet mennyiségével és feltételezhető módon indikátor (jelző) funkciót tölt be.

Az elhízással együtt járó metabolikus eltérések között kiemelt jelentőségű a II. típusú diabetes mellitus

A zsírsejtek által termelt tumor nekrózis faktor (TNF-alfa) szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában kövér II. típusú cukkorbetegeknél. Emelkedett TNF-alfa plazma szintet mutattak ki azokban az esetekben, ahol a gén promoter szakaszán (-308) egy polimorfizmus volt megfigyelhető. Ezekben a formákban az Inzulinrezisztencia mellett magas leptinkoncentrácló is észlelhető volt.

A tárgyalt genetikai eltérések kivétel nélkül még további megerősítésre várnak mind patofiziológiai szinten, mind nemzetközi epidemiológiai oldalról.

A fentiekkel ellentétben még csak klinikai megfigyelés és jelzés formájában léteznek azok az elhízás-mutációk amelyek a következő géneket érintik:

  • inzulin-receptor (GCR),
  • peroxisoma proliferációs aktivált receptor (PPAR).

A lipid metabolizmusban ismerten meghatározó szerepű genetikai polimorfizmusok közül a lipoprotein-lipáz és az apolipoprotein-E variációi játszhatnak bizonyos kiegészítő szerepet az elhízás genetikai hátterét tekintve.

A leptin az afferens szignál mechanizmusok közé tartozik, míg a napjainkban felfedezett, fokozott étvágyat okozó orexin (és receptora) viszont már a hipotalamuszban tölt be transzmitter funkciót. Feltételezhető, hogy ezen új neuropeptid láncszem esetében is található majd genetikai összefüggés.

996
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]