8 leggyakoribb téma

A terhesség alatt tényleg elkerülhetetlen az elhízás?

895
HOZZÁSZÓLÁS:

Észrevétlen hízás fenyegeti a nőket terhességük idején. Köztudott, hogy sok nő erősen meghízik ilyenkor, és a legtöbbjük a szülés után sem nyeri vissza ,,lányos alakját”. Ezt azonban a terhesség, illetve a szülés és a szoptatás természetes velejárójának tartják. De vajon elkerülhetetlen-e ez?

Többet kell enni, de nem sokkalterhesseg-taplalkozas-01

Elsősorban ismét néhány tévhitet kell eloszlatni. A terhesség során valóban növekszik a szervezet energiaigénye. De nem olyan ugrásszerűen, mint hiszik.

Igaz, a nőnek valóban ,,kettő helyett” kell ennie, de ez azért nem olyan sok! Ha csak elgondoljuk, mennyire lehet szüksége annak a kis magzatnak, különösen az elsö hónapokban, nyilvánvalóvá válik ennek csekély volta. Hiszen még egy 4 — 5 hónapos magzat is mindössze 20 cm hosszú.

Emellett a fejlődő kis életnek elsősorban az úgynevezett „testépítő” tápanyagokra van szüksége, vagyis fehérjére és ásványi anyagokra, továbbá vitaminokra, s ezek egyike sem hizlal.

Nem a mennyiség, a minőség a lényeg

A legújabb vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy még diétás megszorítások sem befolyásolják a magzat súlyát és fejlettségét. Nem kell tehát kettő helyett, magyarul: kétszer annyit ennie a terhes nőnek, még többet sem, csupán fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban dúsabb ételeket javasolt fogyasztania.

Közismert, hogy terhességük idején a nők „kívánósak”. Ezt azonban sokan — sokszor tudat alatt — saját, addig esetleg kordában tartott étvágyuk (vágyaik) kielégítésének indokaként hozzák fel, pedig a fejlődő magzatnak nincs szüksége arra, hogy az anya rendszeresen cukrászsüteményt vagy zsíros ételeket, sok tésztát egyen.

A terhes nő nem beteg

Még inkább vigyázni kell az energiabevitelre a terhesség vége felé. Ilyenkor ugyanis a terhes nő többnyire elnehezül, mozgékonysága korlátozott, s környezete is maximálisan kíméli, nemegyszer maga is feleslegesen kíméli magát.

Ennek eredménye ismét elhízás lesz, de ezenkívül izomzata is elerőtlenedik, s ezek mind rontják a szülés kilátásait.

Ezért ebben az időszakban is tanácsos a mértékletes evés-ivás, és feltétlenül ajánlatos valami könnyű házi munkát is végezni. Igen előnyös — minden szempontból — a napi 1-2 órai rendszeres séta is.

Mennyi energiára van szüksége a várandós nőnek?

A szakemberek általában napi 9200—10 500 kilojoule-ban (2200—2500 kilokalóriában) határozzák meg a terhes nő energiaszükségletét.

Ez tehát nem zárja ki azt, hogy ha valaki pl. napi 12— 13 000 kilojoule-tól (3000 kilokalóriától) elhízottan kerül terhes állapotba, ne kezdjen fogyókúrába. Az ilyen nőt ugyanis a napi 9200-10 500 kilojoule (2200-2500 kilokalória) is megállítja a hízásban, esetleg még fogyasztja is.

A szoptatás idején is figyeljünk az étkezésre

Még tévesebb az a felfogás, hogy a szoptatás idején a kismamának sok sört kell innia, leveseket és zsíros ételeket kell ennie, hogy elég teje legyen, még kevésbé azért, hogy jó „zsíros” teje legyen.

Továbbra is a fehérjében és vitaminokban dús étrendre van szüksége mind a kismamának, mind a csecsemőnek, ez pedig nem hizlaló.

A fogyókúra egyébként a gyermekágy után is folytatható bizonyos megszorításokkal.

Az ismét elkezdett fokozott testmozgás, a rendszeres torna csakhamar eltünteti a súlytöbbletet.

895
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]