8 leggyakoribb téma

A rendellenes étkezési szokások és az elhízás kapcsolata

974
HOZZÁSZÓLÁS:

Felmerül a kérdés, hogy napjaink rendellenesnek nevezhető étkezési szokásai mennyire új keletű a letűnt korok táplálkozási szokásait figyelembe véve.canstockphoto26007224

Az ősember 35 ezer évvel ezelőtti “paleolitikus-étrendje” vadakból, halakból és természetes, nem termesztett növényekből állt. Ennek megfelelően igen nagy volt a fehérjebevitel, és jóval kevesebb volt a zsírbevitel, mint most.
Az ősember a növényekkel rengeteg élelmi rostot is fogyasztott, mely azóta a C-vitamin-, kalciumbevitellel együtt jelentősen csökkent. Úgyszintén kedvezőtlen változás, hogy fokozott sófogyasztásunk révén 10-szer annyi a nátriumbevitelünk.

Megdöbbentő következtetésre juthatunk a fenti adatokból: az ősember 35 ezer évvel ezelőtt sokkal egészségesebben táplálkozott, mint a nagy többség manapság.

Ez a változás a századok alatt fokozatosan jött-e létre, vagy éppen a XX. század utolsó évtizedeire tehető?

Britanniai táplálkozást rögzítő, 1950-1980 közötti adatokból kiderült, hogy a civilizált országokban ezekre az évtizedekre esik két igen jelentős kedvezőtlen változás: a zsírfogyasztás 35-ről 40 energiaszázalék fölé, a cukorfogyasztás aránya 10-ről 25 energiaszázalékra emelkedett, míg a lassan felszívódó – egészségesebb – szénhidrátok, a keményítők fogyasztása csökkent.

Az étkezési szokásokat tehát rendellenesnek lehet nevezni. Természetesen ez nem a lakosság egészére, hanem túlnyomó többségére vonatkozik, de vannak, akik az átlagosan rossz táplálkozásnál is sokkal jelentősebb, kedvezőtlenebb rendellenes étkezési szokásokat követnek.

Guy-Grand professzor, a neves táplálkozástudós fogalmazta meg, hogy a rendellenes étkezési szokás az, amikor a táplálkozás eltér az azonos társadalmi, gazdasági és kulturális környezet étkezési szokásaitól, mely aztán általában testi (elhízás) vagy lelki (rossz közérzet, depresszió) zavarokkal jár együtt.

Az egyébként ritka és nem egészségeseken előforduló zavarokat inkább abnormális étkezési szokásoknak lehetne nevezni, míg az enyhébb, de az elhízottak nagy részét érintő zavarokat rendellenes étkezési szokásoknak. Ezek nem pszichiátriailag beteg emberekben, hanem az átlagostól eltérő egészségeseken jönnek létre, de az elhízás révén betegségekhez vezetnek.
A rendellenes étkezési szokások általában a szénhidrátok (édességek) és a zsírok túlzott fogyasztását jelentik.

974
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]